fbpx

 

 

Samen naar duurzaam

Gratis Adviesgesprek
  • Gratis adviesgesprek
  • Één aanspreekpunt
  • Collectieve inkoop
  • Professionele partners

Plat dak isolatie

Uw dak isoleren zorgt ervoor dat er minder energie via uw dak verloren gaat. De binnenkant van een plat dak isoleren wordt de koud-dakconstructie genoemd. Wanneer u het plat dak laat isoleren aan de binnenzijde worden er isolatieplaten tegen het plat dak, onder het dakbeschot en tussen de dakbalken aangebracht. Door tussen de dakbalken van het plat dak te isoleren, is er zo min mogelijk verlies van ruimte. Plat dak isolatie kan alleen aan de binnenzijde toegepast worden als het een houten dak is.

Een plat dak aan de buitenzijde isoleren wordt soms afgeraden vanwege de negatieve gevolgen voor de waterafvoer van het dak, terwijl de kans op vochtproblemen, scheuren en uitzettingen juist minimaal is. Om een plat dak van een bestaande woning te isoleren, zal het hele dak vervangen moeten worden. We noemen dit de warmdakconstructie. Voor de isolatie worden PIR-platen op de dragende constructie gelegd, met daar bovenop bitumen of een andere afwerking met een waterkerende laag. Bij het ‘omgekeerde dak’ wordt de plat dak isolatie op de bitumen aangebracht, waar vervolgens nog een laag ‘ballast’ op gelegd wordt, zoals grind of tegels.

Waar moet u op letten als u een plat dak laat isoleren aan de binnenzijde?

Plat dak isolatie aan de binnenzijde moet van een dampremmende laag voorzien zijn, zoals PE-folie, om te voorkomen dat er vocht in de constructie komt. Vocht dat zich in de constructie verzamelt, is namelijk een risico omdat het tot houtrot kan leiden en een verminderde werking van het isolatiemateriaal. Dit vocht komt in de constructie als waterdamp condenseert. Waterdamp condenseert wanneer de temperatuur van de waterdamp te laag is, bij grote verschillen tussen de temperatuur binnen en buiten. Bij een vochtige ruimte, zoals een badkamer, is een plat dak isoleren aan de binnenzijde niet aan te raden.

Daarnaast moeten de isolatieplaten aaneengesloten worden aangebracht bij uw plat dak. Isoleren wordt vaak gedaan met spijkerflensdekens. Dat zijn rollen isolatiemateriaal van glaswol of steenwol, ingepakt in papier. Het voordeel van spijkerflensdekens is dat deze al voorzien zijn van een dampremmende laag. Met de papierflappen die aan de zijkant van de rollen zitten, kan het isolatiemateriaal aan het omliggende hout vastgeniet worden. Ook multifolie kan gebruikt worden om een plat dak te isoleren. Folie-isolatie, bestaande uit meerdere lagen, weerkaatst stralingswarmte.

Isolatie plat dak? Advies noodzakelijk

B&G Adviesgroep kan u uitgebreid adviseren over de prijzen van plat dak isolatie, de beste offerte vinden en u begeleiden gedurende het gehele traject.

Heeft u op dit moment aan de buitenkant al plat dak isolatie, maar twijfelt u of die isolatie nog beter kan door uw plat dak ook nog te isoleren aan de binnenzijde? Vraag plat dak advies om de juiste keuze te kunnen maken. Een plat dak dubbel isoleren kan tot vochtproblemen leiden, en dan bent u verder van huis. Een specialist kan berekenen of een plat dak extra isoleren mogelijk is, welke dikte isolatieplaten minimaal gebruikt moeten worden voor een optimale isolatiewaarde en wat de kosten van deze extra plat dak isolatie zijn.

Na het aanbrengen van dakisolatie op uw plat dak is het belangrijk om de ventilatie van uw woning goed te regelen. Door de isolatie verandert namelijk de vochthuishouding. Ook dit gevolg van de isolatie voor een plat dak komt tijdens ons advies ter sprake. Maak direct een afspraak!

Uw partner in verduurzaming