fbpx
  • Gratis adviesgesprek
  • Één aanspreekpunt
  • Collectieve inkoop
  • Professionele partners

Isolatiewaarde van uw woning: dit zijn de RD-waarden!

dinsdag 5 januari 2021

Als het om de isolatie van een woning gaat, dan worden er meerdere termen gebruikt. De RD-waarde is een waarde die we vaak tegenkomen als het gaat om woningisolatie. Deze waarde wordt ook wel de RM-waarde genoemd of de R-waarde. RD staat voor Resistance Declared en RM staat voor Resistence Material. In de praktijk betekenen deze twee termen hetzelfde.

Hoe hoger de RD-waarde van de isolatie, hoe hoger de thermische weestand is. Of met simpele woorden: hoe warmer het blijft. Door uw woning te isoleren met materialen met een hoge RD-waarde hoeft u dus minder energie te verbruiken om het warm te krijgen en te houden! Benieuwd naar de isolatiemogelijkheden in uw woning? Plan een adviesgesprek!

Waarvoor wordt de RD-waarde gebruikt?

De RD-waarde is bedoeld om het isolatievermogen van een laag materiaal te bepalen per vierkante meter. Bij het bepalen van de RD-waarde wordt rekening met de materiaaldikte gehouden, wat niet het geval is bij de zogenaamde lambda-waarde. Dit is dan ook het belangrijkste verschil tussen deze twee waarden. De RD-waarde geeft de thermische weerstand aan van een laag materiaal.

De RD-waarde is niet gelijk aan de RC-waarde

Er wordt wel eens gedacht dat de RD-waarde en de RC-waarde gelijk zijn, maar dit is zeker niet het geval. Het isolerend vermogen van onder meer vloeren, daken, glas en muren wordt weergegeven middels de RD-waarde.

De RC-waarde geeft ook het isolerend vermogen aan, maar dan dit van specifieke constructiedelen, zoals een combinatievloer of een spouwmuur. De RC-waarde heeft dus uitsluitend betrekking op delen van de constructie.

Hoe wordt de RD-waarde berekend?

Om de RD-waarde te berekenen wordt een standaard formule gebruikt:

R-waarde = d / λ in m²K/W

De precieze bepaling is afhankelijk van de materialen. Met de warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde) wordt het soort materiaal aangegeven. De dikte van het materiaal, gerekend in meter(s) wordt vervolgens door de λ-waarde gedeeld. De d in de formule staat voor de dikte in meter(s). De λ in de formule geeft het warmtegeleidingscoëfficiënt aan, ook wel de lambda waarde. De m²K/W staat voor warmte die per seconde per vierkante meter verloren gaat. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de warmte in graden Kelvin, dus niet in graden Celsius, zoals wij vaak gewend zijn.

Advisering over woningisolatie

Een goed geïsoleerde woning levert u veel voordelen op. Wanneer er veel warmte uit de woning verloren gaat, dan verlaagt dit het wooncomfort aanzienlijk. Uiteraard zijn de energiekosten dan ook een stuk hoger. Wilt u zich goed laten informeren en adviseren over woningisolatie? Dan staat B&G Adviesgroep voor u klaar. Vraag direct een adviesgesprek bij ons aan.

Uw partner in verduurzaming